Topsportbeleid

Sinds 1985 heeft Hogeschool Utrecht ervaring met het begeleiden van topsporters. De HU vindt het belangrijk om deze studenten te helpen met hun sport- en maatschappelijke carrière.

Olof Gerritsen

Studenten met een topsportstatus kunnen rekenen op een breed scala aan faciliteiten. Deze faciliteiten worden verstrekt op basis van individuele omstandigheden en het niveau waarop de sport wordt beoefend. Indien mogelijk worden er specifieke aanpassingen gemaakt binnen het onderwijs waardoor de combinatie topsport en studie mogelijk is. Zo kan de opleiding flexibel onderwijs aanbieden, mits dat redelijk en haalbaar is.

Zeker als het gaat om wijzigingen in tentamens of tentamenvormen, moet dat altijd vooraf besproken worden met de studieloopbaanbegeleider (slb-er). Vervolgens moet de examencommissie goedkeuring geven. De geldende diploma-eisen zijn voor alle studenten hetzelfde.

HU heeft samen met de Nederlandse Hogeschoolonderwijsinstellingen en NOC*NSF het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Met het actieplan onderschrijven sport en hoger onderwijs de gezamenlijke verantwoordelijkheid om topsporters in staat te stellen zich op maatschappelijk vlak te kunnen ontwikkelen.

 

Ervaringen van studenten

Lilian de Geus, student fysiotherapie, A-status surfen
In het eerste jaar kon ik er nog voor kiezen om in de winter wat minder weg te gaan en voor mijn propedeuse te gaan. Dat was nodig voor het bindend studieadvies. Nu ik de A-status heb is dat voorbij: de verwachtingen zijn hoog en ik draai een fulltime programma. Ik heb altijd in de sportklas gezeten, waardoor ik een iets gunstiger rooster heb. Toch moet ik veel uren missen, omdat ik veel in het buitenland ben. Op reis hield ik altijd bij wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld door colleges online te kijken. Niet makkelijk hoor, maar de steun aan elkaar is wel een goede motivatie om in de klas te willen blijven en toch proberen bij te blijven.
                                     
Lilian de Geus
Nerida Drewes, student fysiotherapie, A-status waterpolo
Ik speel met de Nederlandse waterpolodames dit seizoen de World League. Dat is een competitie tussen de Europese landen. De wedstrijden worden elke laatste week van de maand gespeeld. Ik ben dus veel op reis. Het drukke trainingsprogramma is lastig te combineren met het schoolprogramma: het is onmogelijk om alle lessen te volgen. Ik stop er veel energie in om alles in te halen en zelf bij te studeren. In overleg met de topsportcoördinator heb ik ervoor gekozen om mijn tweede studiejaar Fysiotherapie in twee jaar te doen. Ik vind het belangrijk om te studeren zodat je naast topsport ook jezelf ontwikkelt.
Nerida Drewes

Contact

Voor meer informatie over topsport en studeren aan Hogeschool Utrecht kun je terecht bij de topsportcoördinator of het faculteitsdecanaat.
 
Topsportcoördinator
Lenneke de Jeu-Stel
E: topsport@hu.nl
Twitter: @TopsportHU