Wat gebeurt er zoal in de HU Techlabs?

25-04-2018

Begin april was de officiƫle opening van maar liefst 23 Techlabs van Hogeschool Utrecht, op Padualaan 99. Studenten, onderzoekers en organisaties werken er samen aan bijzondere oplossingen, variƫrend van het 3D-printen van botten tot aan robots die zelfstandig zonnepanelen schoonmaken. We vroegen docenten en een student wat ze nu zoal doen in die techlabs.

techlab opening

ErikErik van Rooijen (26), student Built Environment, in het Renovatie Lab

"Voor mijn minor doe ik mee met de Solar Decathlon, een wedstrijd om samen met een team studenten het beste zelfvoorzienende huis te bouwen. Dat huis, Selficient, wordt nu als proef daadwerkelijk op het Utrecht Science Park gebouwd. Hier in het Renovatie Lab hebben wij het concept ontwikkeld."

"Woensdag vertrek ik met een team HU-studenten naar Hongarije om dertien universiteiten met ons idee te verslaan. Wij zijn de enige hogeschool die mee doet! Ons grote voordeel is dat we binnen de HU alle disciplines in huis hebben. Dus ook Rechten-studenten bijvoorbeeld. Vorig jaar deden we voor het eerst mee en wonnen we de publieksprijs. Wat begon als een idee van vier studenten, is inmiddels echt een cursus aan het worden binnen de HU."

 

 

JasperJasper Huitink (29), afstudeerder lectoraat Co-Design, in het ConceptSpace en Physical Prototyping Lab

"Wij hebben het enige niet-technische lab. In onze creatieve conceptruimte houden we sessies van meerdere uren. Laats vroegen wij mensen hoe zij hun reis naar het Utrecht Science Park hebben ervaren. Zo was er een man die vertelde dat hij het prima vond met de auto te reizen. Na een uur nadenken en sparren, was hij zo verontwaardigd dat hij elke dag een uur eerder op moest staan om de file te vermijden, dat hij wilde stoppen met zijn baan."

"In de prototype-ruimte kunnen wij nadenken over de vraag hoe het perfecte Utrecht Science Park eruit zou zien qua bereikbaarheid, maar we bedenken ook prototypes van deuren waarbij het gelijk duidelijk is of je moet duwen of trekken. Dankzij ons prototyping lab voorkomen we dat bedrijven eerst heel dure, niet-werkende producten ontwikkelen. Hier in het lab kunnen we met HU-studenten werkende ideeën afleveren die bedrijven kunnen door-ontwikkelen. Dit is hetzelfde leerproces dat MIT zo’n toonaangevend instituut maakt."

MarcelMarcel de Reeder (41), docent werktuigbouwkunde en labbeheerder Energie Lab

"Welkom in het Energie Lab. Studenten komen hier om in kleine intensieve groepen zich klaar te maken voor de uitdaging van het bedrijfsleven. Zodra je afgestudeerd bent, werk je niet alleen binnen jouw discipline. Hier worden creatieve oplossingen getest voor de energieopwekking van morgen. Hier zie je bijvoorbeeld het Mondriaan-zonnepaneel. Het begon als een gimmick, maar inmiddels is dit al het derde prototype. Het idee is om te kijken of je een raamkozijn als zonnepaneel kan laten functioneren. Het licht dat op het glas valt, wordt opgevangen door de sensoren aan de zijkant in het kozijn. Juist door de gekleurde glazen vlakken kunnen we kijken welke kleur het meest licht opvangt. Rood glas is tot nu toe het meest effectief. Dit project is in samenwerking met Universiteit Utrecht. Promovendi werken hier samen met HU-studenten, maar we werken ook samen met het bedrijfsleven."

Meer lezen over de opening van de HU Techlabs? Dat kan hier.

Bron: Trajectum