Mark Zanstra is Docent van het Jaar 2018

19-01-2018

Mark Zanstra, docent aan de bacheloropleiding Medische Hulpverlening is tijdens de nieuwjaarsviering van Hogeschool Utrecht uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2018. Zanstra maakte indruk op de jury met zijn passie voor het vak. “Hij brengt de praktijk naar het leslokaal en de klas weer terug naar de praktijk.”

Zanstra heeft drie banen: naast zijn functie als hogeschooldocent Acute Zorg werkt hij als verpleegkundig specialist Acute Zorg, ambulanceverpleegkundige en instructeur bij Ambulance Amsterdam. Én hij werkt als instructeur en assessor bij de Academie voor Ambulancezorg. Hij combineert deze functies vanuit een enorme drive. “Mijn vrouw zegt wel eens: ‘realiseer je je dat als je dit weekend vrij bent, dat je dan 16 dagen achter elkaar hebt gewerkt?’”

Robin Hood

In aanloop van de prijsuitreiking gaven de vijf finalisten tijdens het onderwijsfestival HUNext18 een minicollege. Zanstra vertelde tijdens dit college dat hij zichzelf zag als een soort Robin Hood: “Ik steel kennis van de rijken en geef het aan de armen.” Dat doet hij met zijn docententeam. “de Merry Men.” Zijn opleidingsmanager – Hans van Reenen – ziet hij als een soort “Broeder Tuck, die het team voorziet van de nodige wijze inzichten.” Zanstra is trots op het docententeam dat volgens de Keuzegids van de opleiding Medische Hulpverlener een Topopleiding maakt.

Vijf Finalisten

Naast Mark Zanstra waren de finalisten: Wilko Planje, docent Werktuigbouwkunde; Hermen Bollemaat, docent Chemische Technologie; Ron Heusdens, docent Built Environment en Martine Verwoerd, docent Fysiotherapie. De prijs werd voor de zesde keer uitgereikt. De nominering voor de prijs verliep via de instituten en opleidingscommissies. Uit achttien nomineringen koos de jury vijf finalisten, op basis van hun vakdeskundigheid, didactische bekwaamheid, bereikbaarheid en de mate waarop de docent kan inspireren. Ook de betrokkenheid bij onderwijsinnovatie speelde een rol.

 

 

 

Foto: Trajectum